O nas


PASOVI VERONA

Ideja za vsak izdelek se rodi v moji glavi!«

 

V Sloveniji je samo nekaj ljudi, ki opremljajo ljubitelje konj in kantri stila oblačenja s pasovi, torbicami ter drugimi okrasnimi izdelki iz usnja. En med njimi je tudi Roman Veternik iz Spodnjih Bitenj pri Kranju, kjer v svoji delavnici ustvarja že nekaj let. Po novoletni mrzlici, ko je imel polne roke dela, smo ga ujeli tudi mi, da nam je podal nekaj informacij o svojem zanimivem hobiju za dušo, ki mu kroji življenje.

 

 1. Kakšen je vaš osnovni poklic?

Po poklicu sem orodjar, zaposlen pa sem v elektro industriji.

 1. Kaj vas je spodbudilo k vašemu hobiju, izdelovanju izdelkov iz usnja?

S tem hobijem sem se pričel ukvarjati pred petimi leti. Verjetno  je bil vpliv mojih prednikov, dedka kot čevljarja ter očeta kot izdelovalca privezov za živino. Mene so bolj pritegnili unikatni usnjeni izdelki, še posebej pa sem se navdušil za vesternski stil, ki ga mesečno izpopolnjujem z novimi idejami in izdelki. V tem času sem si pridobil tudi certifikat domače umetnostne obrti za pasove z odtisi, torbice in vesternske uzde.

 1. Kateri je bil vaš prvi izdelek iz usnja?

To je bil vesternski pas z motivom konjske glave.

 1. Kaj odlikuje vaše izdelke?

Unikatnost izdelkov, ki jih ni moč kupiti nikjer na trgu. Tako da ne gre za preprodajo, ampak se ideje porodijo v moji glavi. Vse izdelujem ročno, tako da dva popolnoma identična pasova pri meni ne boste našli. Poudariti moram tudi to, da vse naredim iz enega dela usnja! 

 1. Na kakšen način izdelujete vaše izdelke, uporabljate tudi stroje za to?

Vse izdelujem ročno. Najprej moram narisati na usnje motiv z vrtljivim nožičem, nato pa ročno tolčem s posebnim orodjem za izris motiva. Pri tem je pomemben vsak najmanjši detajl, sploh pri obliki konjske glave ali dela telesa, ki mora biti čim bolj podobna originalni živali.

 1. Kje dobite idejo za motiv na izdelku?

Tematiko si sproti izmišljujem, ves čas pa spremljam tuje, večinoma ameriške spletne strani, da sem na tekočem. 

 1. Kaj je pomembno pri izdelavi pasu in torbice?

Ko dobim govejo kožo, jo najprej razrežem na trakove.  Nato pa se odločim, kako bo pas izgledal. Dolžina se poljubno določi na kraju nakupa. Zaokrožim ter s prožno barvo za usnje pobarvam robove, tako da so zaščiteni. Lahko dodam še kakšen okrasni šiv ali vzorec, ki ga ročno odtisnem. Za torbico pa potrebujem šablono-kroj , pri čemer so vse ročno šivane.

 1. Katere izdelke še ponujate ljubiteljem konj oziroma vesternskim privržencem?

V moji ponudbi imam pasove, ogrlice, zapestnice, usnjene klobuke (te kupim, ter jim samo opremim),  torbice za na pas ali čez ramo, prisrčnice, okrasne ščitnike za roke, etui, značke, vesternske uzde, kravate, ipd.

 1. Na kakšen način stranka lahko dobi izdelek po naročilu?

Imam svojo spletno stran, kjer je predstavljenih veliko idej. Za vsak izdelek se posebej dogovorim s stranko, ki ji pošljem najprej sliko izdelka. Šele nato se prične izdelava sama.

 1. Kdaj pa imate sploh čas za ta hobi?

Dopoldne ali popoldne, ko nisem v službi, med vikendom pa ves čas.

 1. Kje prodate največ izdelkov?

 udeležujem pa se dveh velikih sejmov: v Komendi ter Gregorjevega v Novem mestu, pa na konjeniških prireditvah sem občasno prisoten. 

 1. V zadnjem času vas je opaziti tudi na plesnih kantri dogodkih, kajne?

Ja, saj je povpraševanje po pasovih ter okrasnih kravatah veliko. Zato sem uvedel tudi enoten cenik za te izdelke, ki velja samo za člane plesnih skupin.

 1. Kakšne so cene vaših izdelkov glede na to, da so narejeni ročno in so unikatni?

Cena izdelka se določi glede na zahtevnost izdelave in je pogojena s številom vloženih ur. Za popestritev ponudbe pa se poslužujem tudi raznih akcij, kot je bila decembrska s Kolesom sreče za popuste ter odkrivanje parov z nagradami.

 1. Ali poimenujete izdelke oziroma kako ste prepoznavni?

Ne, moji izdelki niso poimenovani. Prepoznaven sem po svoji unikatnosti. Moram pa razčistiti nekaj glede imena: veliko ljudi me povezuje s konjeniškim sejmom v Veroni, zaradi poimenovanja moje dejavnosti. Vendar je Verona le izpeljanka iz mojega priimka, imena ter imena moje žene Nataše, ki me ves čas podpira, me spremlja in mi tudi pomaga.

 1. Zakaj se vaših izdelkov ne more kupiti v trgovinah?

Nekaj izdelkov imam v trgovinah, vendar jih je nemogoče dostavljati, saj gre za unikatne izdelke ter ne masovno prodajo. Problem nastopi tudi pri plačevanju, ker gre za konsignacijo in je težko finančno zalagati trgovino z velikimi količinami izdelkov.

 1. Imate v planu še kakšne nove projekte?

Načrtov je veliko, ampak za vsako realizacijo je potreben čas. Tako da je najboljše, če spremljate mojo spletno stran ali me poiščete na družbenih omrežjih, kjer sproti objavljam vse novosti.

 

Vse naše izdelke si lahko ogledate na naši spletni strani: www.pasovi-verona.si, ali pa na facebook strani Roman Veternik pasovi verona.